A gyógyulás és a változás kulcsa az érzékelés!

Legújabb szakmai olvasmányomnak már az első soraiban találkoztam azzal a szemlélettel, amit évek óta én is képviselek és aminek mentén létrehoztam a stúdiót. Csoportos és különösen magánóráimon – ahol a személyes kontakt jobban megvalósítható – arra törekeszem, hogy kölcsönösen megosszuk egymással a gyógyuláshoz feltétlenül szükséges információkat.

Az én részemről, mint pilates terapeuta és rehabilitációs tréner saját módszeremmel, a TestalkatElemzéssel kezdem, amiből rögtön megtudja a vendég, hogy alkatához mérten mi az, amiért kialakulhattak azok a panaszok, amiért engem felkeresett. Ennek tükrében pedig hogyan, milyen gyakorlatokkal, módszerekkel lehet őket eredményesen megszüntetni.

Ehhez elengedhetetlen, hogy elmagyarázzam az összefüggéseket a panaszai, a testalkata, és ebből fakadóan a testtartása és a jellemzően rosszul végzett tevékenységek, gyakorlatok között. A vendég részéről szintén fontos a folyamatos jelenlét, kommunikáció, hiszen az ő visszajelzései alapján szabom személyre az órát. Az egyes gyakorlatok közben így fejlődik a belső érzékelés, aminek hatására az idegrendszer elkezdi érezni és javítani azt, ami eddig kiesett vagy más minták szerint tárolódott és helyre áll az egyensúly.

Thomas W. Meyers: Anatomy Trains című könyvében ezt gyönyörűen megfogalmazza:

„A gyógyítás lényege leginkább abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e hallani, látni, észlelni; sokkal inkább, mint bármilyen technika alkalmazásában. Ez legalábbis könyvünk alapfelvetése.

Bármilyen terápiás vagy edzői beavatkozás két intelligens rendszer közötti párbeszéd.”…….

„A mozgástanítás a térgyógyászat elengedhetetlen összetevője, és az elérhető képzési módszerek a legmeditatívabb jógafajtáktól a tökéletes végrehajtásra törekvő piláteszen keresztül a különféle harcművészetekig terjednek. A különféle személyi és sportedzők mind azon dolgoznak, hogy a mozgás funkcionális legyen. A tágabb értelemben vett térgyógyászat magában foglalhatja mindazt, amit ma testnevelésnek, táncnak, fejlesztő mozgásterápiának, akupunktúrának és szomatikus alapú pszichoterápiának neveznek.

Mindezek a területek hordoznak valamit, ami hozzájárul a mintafelismerés könyvtárához, illetve a mozgás felhasználásával fejlesztik egészségünket, és szembeszállnak az egyre mozgásszegényebb életmód evolúciós eltévelyedéseivel”

Az idézetből kiragadva a „tökéletességre törekvő pilates”-nek ma már rengeteg irányzata van. Ezért a pilates is nagyon különböző lehet attól függően, hogy az adott hely, oktató milyen szemléletet képvisel. Van ahol csak az eredetileg megalkotott gyakorlatokra koncentrálnak, és kevésbé integrálják bele azt a rengeteg tudást, ami a több mint 100 éves alapmódszert még magasabb szintre emelheti.

Az én megközelítésem az, hogy a tökéletesség nem egy pilates gyakorlat mindenki számára történő – valaki által megmondott – egyforma végrehajtását jelenti.

Én a pilatest mint módszert használom, ami lehetőség ad arra, hogy az egyén a saját testalkata és képességei szerint, az egészséges medence és gerinc megtartása mellett, és ezekhez képest végezze az aznapi koncentráicójának maximumával az egyes gyakorlatok. Ezáltal a tökéletesítést én inkább a saját magam határaihoz illesztésként fogom fel. És ezzel vissza is jutottunk a belső érzékelés fejlesztéséhez, ami nélkül nem érzékeljük és nem tudjuk megismerni sem a határainkat. Nem tudjuk a határokat sem megtartani, sem kiterjeszteni.

Ennek fejlesztése legkönnyebben a test szintjén, a gyakorlatok tudatos végrehajtásával kezdődik, de ezzel párhuzamosan a lélektani határok megismeréséhez is vezet, hiszen a test a lélektől és az elmétől elválaszthatatlan. Sokszor egy gyakorlatot azért nem tudunk végrehajtani, mert a test ugyan képes rá, de az elme mást gondol róla, a lélek pedig fél.

Horváth Anita

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close