Sérülés ért nem mozoghatok!?

A HArmónia pilates Stúdió vezetőjeként a stúdiót azért hoztam létre, hogy mind magán mind csoportos óráimmal a pilates alapelveit követve lehetőséget teremtsek olyan jellegű órák látogatására, ahol a cél a test felborult egyensúlyának helyreállítása és ezzel a mozgásszervi problémák, fájdalmak megelőzése, a meglévők kezelése valamint a mozgásszervi panaszok rendezése után a biztonságos, gerincbarát edzés.

Ezért mélyen érint, amikor vendégeim sérülésre, egyéb mozgásszervi panaszokra hivatkozva hetekig távol tartják magukat nem csak a csoportos óráktól, hanem a rehabilitáció lehetőségétől is. Az indok, hogy az adott sérülés, izületi fájdalom miatt nem mozoghatnak, ezért problémájukat inkább majd megoldják otthon. Ilyenkor az jut eszembe, hogy sajnos még mindig ott tartunk, hogy sokszor ezt indokolatlanul tanácsba kapják. És tudom, hogy ezzel csak tovább gerjesztik a fájdalmaikat és meghosszabbítják, akár krónikussá is tehetik panaszaikat.

Az immobilitás és a lehetséges terápiás eszközök pl, kinezio tape, flossing, manuálterápia alkalmazásának hiánya a sérülést követő hetekben többszörösére nyújthatja a gyógyulás folyamatát.

De nézzük, hogy a különböző szakaszokban – akár műtétet követően is – mit lehet és érdemes tenni a minél hamarabbi gyógyulás érdekében:

 1. A sérülés utáni első egy hét a gyulladásos fázis. Ödémával, fájdalommal, csökkent funkcióval jár. A gyulladt területet terhelni, erősen masszírozni, nyújtani nem szabad. Mivel ebben az időszakban a gyulladás a szervezet öngyógyító folyamatának része, a jegeléssel, mint fájdalom és gyulladáscsökkentő  lehetőséggel kapcsolatban is megváltozott a szakemberek véleménye. Jegelés hatására az erek összehúzódnak, a keringés csökken és a gyógyulási folyamat elhúzódik. Ezért ebben az időszakban nagy segítség a kinezio tape, és a speciális flossing szalag alkalmazása, amely fájdalmat csillapít, ödémát csökkent, javítja a keringést. Ezáltal felgyorsítja a szervezet természetes öngyógyító folyamatait. Emellett a kinezio tape rugalmasan rögzít, ami pszichésen is sokat segít a sérült területet  „biztonságban tudni”.

 Ez idő alatt más testrészeket a keringés fokozása miatt érdemes mozgatni!

 • 2-3 hét: továbbra is jó a tape és a floss, manuálterápiás technikák is alkalmazhatók. Csökken a gyulladás, ezért az adott testrésszel passzív mozgatásokat és speciális gyakorlatokat már lehet végezni.
 • 3-héttől 6-12 hónapig (a sérüléstől függően). Növekszik a új szövetek szakítószilárdsága. Javul a funkció, növekszik az izomerő. Jöhetnek az egyensúly-, funkcionális-, egyéb gyakorlatok, masszázs, manuálterápia.

Mi történik, ha a sérülés után hetekig csak „pihentetünk” és nem alkalmazunk semmilyen támogató kezelést, mozgatást?

 • Romlik a keringés, elhúzódhat a gyulladás és krónikus ödéma alakulhat ki, melynek következményeként a hosszantartó vizesedés felpuhítja a porcokat.
 • Az immobilitás miatt az új szövetek összetapadnak, sokkal több időt fog igénybe venni a rugalmasság visszaállítása.
 • A sérült területen az ideg-izom kapcsolat romlik.  Féltjük is a sérült testrészt, ezért kompenzációk, rossz mozgásminták alakulnak ki, melyek más területek túlterheléséhez vezetnek és máshol is megjelenhet fájdalom.
 • A kialakult helytelen mozgásminták az egész testre, tartásra hatással vannak, és sokkal több munka és idő őket utólag rendezni, mint abban a néhány hétben alkalmazni a megfelelő módszereket.

A sérülés nélküli egyéb mozgásszervi panaszok, izületi gyulladások, szindrómák esetén – tipikus piriformis szindróma – az immobilitás és a kezelési lehetőségek kihagyása azt eredményezi, hogy az adott terület fokozattabban összehúzódnak a szövetek és ezzel még nagyobb nyomást gyakorolnak az adott izületre, idegre. A fájdalom hatására megváltoznak a mozgásminták és ennek hatására ebben az esetben is elkezdődik más területek túlterhelése, további fájdalmak kialakulása. Ezért ilyenkor is célravezetőbb és rövidebb ha megtörtjük az ördögi kört és időben alkalmazzuk a megfelelő kezeléseket, tornát.

A stúdió órarendjében megtalálható olyan rehbilitációs, egészségügyi szemléletű óra, ami nem minősül annak a sporttevékenységnek, amitől ilyen esetben az orvos el szokta „tiltani” a beteget.

A Pilates Balance óra hatása:

 • Alkalmas sérülések, mozgásszervi problémák rehabilitációjára,
 • az óra 90%-át speciális matracgyakorlatok teszik ki, ezért alkalmas boka, térd, csípő panaszok korai kezelésére is
 • jó kiegészítője más kedvelt mozgásformák, pl futás mellé. Helyreállítja az izomegyensúlyt ezáltal  növeli teljesítményt és csökkenti a sérülések kockázatát
 • helyreállítja a medence és a gerinc helyzetét, kezeli a gerincproblémákat
 • regenerálja a medence területét és a hasizmokat szülés után kimondottan ajánlott

Természetesen minden eset egyedi, ezért személyre szabottan érdemes megkeresni a megoldást. Ezzel kapcsolatban érdemes konzultálni, mert egyénenként több variáció is lehetséges a gyógyulás érdekében. Forduljatok hozzám bizalommal a harmoniapilates.hu@gmail.com e-mail címen.

Horváth Anita

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close