Pilates és covid

Ebben a testet és lelket is próbára tevő időszakban felértékelődik azoknak a mozgásformáknak jelentősége, amelyeknek szerepe a hosszútávú egészségmegőrzésben kulcsfontosságú. Amelyeket minden időszakban, akár a koronavírus utáni felépülés időszakában is bátran lehet és célszerű is gyakorolni. Amelyek célzottan és komplex módon hatnak a testi és lelki öngyógyító folyamatokra.

A Pilates módszert ezzel a céllal alkotta meg J. H. Pilates.

Beteges, asztmás gyermek volt, ezért keresett olyan mozgásformát, ami egységesen, a légzést is magában foglalva hat a testre és a lélekre is. Tanulmányozta a különböző edzés stílusokat – többek között a jógát is – majd 1912-ben a hadifogoly táborban rabtárasain kísérletezte ki módszerét, mellyel sikeresen átvészelték a spanyolnáthát.

A vírushelyzet tapasztalatai alapján még inkább igazolást nyer a módszer, mely számos pozitív hatása mellett a tüdő kapacitásának növelését is magában foglalja.

A pilates pozitív hatásai:

– mentális tréning: a koncentráció, a befelé figyelés, a testtudat, a belső érzékelés kialakulása, a test és a lélek egyensúlya

– légzés: mobilizálja a bordakosarat, növeli a tüdő kapacitását, ellazít, oldja a feszültséget, energetizál

– mélyizommunka: növeli a törzs stabilitását, segíti a mendencefenékben elhelyezkedő szervek funkcióját, hatékony szétnyílt hasizom, inkontinencia, aranyér esetén, elősegíti a női és férfi ivarszervek működését, a minőségibb szexuális életet. Segíti a helyes légzést!

– erősít: növeli az izomtónust, rugalmas, szálkás izomzatot épít

– felerősíti a test öngyógyító folyamatait: jobb szív-keringési működés, jobb nyirokrendszer, jobb immunrendszer, jobb hormonális egyensúly, megnövekedett csontsűrűség, ellazulás, jobb közérzet.

Ma már a pilates módszernek számos továbbgondolt változata létezik. A HArmónia Pilates, Horváth Anita módszere – ezt képviseli a két nagybetű HA – a mai kor igényeinek maximális figyelembe vételével, a legkorszerűbb szemléleteket ötvözve jött létre. Hűen a HArmónia Pilates mottójához: Vedd kézbe az egészséged!

Várunk szeretettel mindenkit csoportos és magánórákon egyaránt!

Horváth Anita

Stúdió Vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close