Miért fontos a nyújtás és a fascia (kötőszövet) mobilizálás?

A rendszeres mozgást végzők körében egyre többen hallottak már a fascia-ról, ami magyarul kötőszövetet jelent. Sokszor úgy írnak róla, hogy a titokzatos szövet a bőr alatt.Miért titokzatos? Mert a testünket behálózó, az összes szervünket, izmainkat beburkoló, több irányban összefüggő láncokat alkotó, 3D-s lágy szöveti rendszert az orvosi képalkotó módszerek összefüggéseiben nem mutatják ki. (Régebben a boncolások során sem vettek tudomást ezekről a szövetekről és nemes egyszerűséggel a kukában végezték. A mindennapokban lágy kötőszövettel a konyhában a hús feldolgozásakor találkozhatunk, a húson lévő csúszós fehér hártya formájában.)

Ma már a rendszeresen képzésekre járó mozgásszervi problémákkal foglalkozó szakemberek számára elképzelhetetlen, hogy ne találkoztak volna a fascia-lis szemlélettel, a lágy és feszes kötőszövetek fogalmával, fajtáival, funkciójával és ebből eredően a kötőszöveti mobilizálás fontosságával.

A fascia-nak különböző fajtái vannak, a lágy kötőszövetek pl. a bőr alatti szövetek, az izmokat körülvevő és a mélyebb, a belső szerveket beburkoló kötőszöveti rétegek, valamint a feszes kötőszövetek pl. az inak, szalagok, izületi tokok. A lágy fascia körbe öleli és védi az egyes szerveket, hatalmas víztartalma pedig segít például abban, hogy az izmok egymáson elcsúszva mozgatni tudják a csontrendszert. A fascia zsugorodása az izületi mozgástartományok beszűküléséhez, fájdalmakhoz vezet, de ez az oka annak is, hogy idős korunkra kisebbek leszünk. A hatalmas víztartalmú fascia hálóban sejtek is közlekednek, zsugorodása gátolja a nagyobb méretű immunsejtek mozgását és ezáltal a kisebb méretű rákos sejtek elpusztítását.

Mi az amitől zsugorodik a fascia?

– a vízhiány (idősebb korban természetes okoknál fogva csökken a szövetek víztartalma)

– mozgásszegény életmód (testünk folyamatosan kollagént termel és megújul, a kollagén egy rendkívül nagy szakítószilárdságú molekula, mely mozgás hiányában szó szerint összetapasztja a szöveteket)

– sérülés esetén a mobilizáció hiánya (a szöveti sérülést is kollagén molakulák javítják ki, ha a megfelelő mozgás hiánya miatt összetapadnak a szövetek, beszűkül a mozgástartomány, továbbá az összetapadt szövetekben a víz megreked, hosszan tartó ödéma alakulhat ki)

– műtéti hegek: szintén a gyógyulási folyamatok következtében összetapadhatnak más szövetekkel, gátolva a fascia rendszer mozgását, és ezzel a test más részein is okozhatnak fájdalmat

– tartós stressz: lelki, idegi feszültség és a mozgatórendszer túlterhelése, tartós stresszelése.

Az előbbiek alapján érthető, hogy miért annyira fontos a vízfogyasztás és a mozgás, valamint ha a mozgásformákat nézzük, akkor a dinamikus nyújtásokat, kötőszöveti mobilizálásokat tartalmazó óratípusok.

Mivel a szövetek mobilizálásában a gyakorlatok mellett a megfelelő idő ráfordítása is elengedhetetlen, a HArmónia Pilates Stúdióban a pilates alapú órák mellett erre külön óratípust találtok. A köztudatba a Stretching vagyis a nyújtás fontossága már beépült, ezért ezzel az elnevezéssel találjátok meg őket az órarendben, DE ezeken az órákon megtalálhatóak a kötőszöveti mobilizálásra szolgáló gyakorlatok is!

A hosszútávú egészségmegőrzés elengedhetetlen része, hogy kötőszöveteink rugalmasak maradjanak, ezáltal a mozgás, az anyagcsere, az immun- és hormonális funkciók szabadon működhessenek.

Amikor a nyújtó, mobilizáló órák fontosságára hívom fel a vendégek figyelmét, sokszor hallom válaszként, hogy azért nem látogatom ezeket az órákat, mert én nem vagyok hajlékony, nehezemre esnek a gyakorlatok. A fentiek tükrében érdemes végiggondolni, hogy mennyi letapadás, összetapadás lehet a szövetekben. Főleg akkor, ha emiatt a mozgástartomány már kezd beszűkülni, vagy be is szűkült, a hétköznapokban pedig rendszeres fájdalmakkal élünk, és, hogy pont ezért fontos mindenki számára a szövetek rugalmasságának fenntartása, az erre fordított idő és energia.

Horváth Anita

Stúdió Vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close