Akarat vs. megfelelési kényszer

Megint egy téma, ami sokszor felmerül pilates órán. Ezért is szeretem ezeket az órákat tartani, mert lehetőséget ad nemcsak a test, hanem a testen keresztül a lelki folyamatok változására is.
Ebben pedig kulcs fontosságú kérdés az akarat.
Azt gondolom számos szavunk van, aminek a jelentését félre lehet értelmezni pozitív és negatív értelemben is. Össze lehet keverni különböző szavak jelentését és olyan tartalmat lehet adni egy-egy szónak, amihez tulajdonképpen semmi köze. A különböző értelmezések oka sokszor nem a mi gondolatainkban, nem is bennünk gyökerezik, hanem a neveltetésünkben, abban a programban, amit gyermekkorunkban belénk sulykoltak.
Ilyen szó például az akarat, amit van amikor összekeverünk a megfelelési kényszerrel.
Nagyon sokszor a gyakorlatok helyes végrehajtását a megfelelési kényszer akadályozza meg. A megfelelési kényszer irányulhat kifelé, a másoknak való megfelelés irányába és irányulhat befelé is, amikor saját magunk számára állítunk fel irreális elvárásokat, amiket aztán nem tudunk a szintén magunk által szűkre szabott határidőre megvalósítani.
Ezzel frusztráljuk saját magunkat és állandó stressz helyzetet teremtünk az egész testünknek. A stressztől feszülnek az izmaink, a túlfeszülő izmok gátolják a csontrendszer mozgását, gátolják más izmok munkáját és ebből csak azt vesszük észre, hogy már megint nem tudtunk úgy teljesíteni az órán, ahogy szerettünk volna. Csalódottak és még feszültebbek leszünk, egyre jobban belevisszük magunkat egy lefelé húzó spirálba egy ördögi körbe.
Mi az, ami kisegít minket ebből és lehetőséget ad a testtel együtt a lélek változására is? Elsősorban az AKARAT, a KITARTÁS: Nem adom fel akkor sem, ha ez több időbe kerül, kitartok! Az akarat, ami előre visz, ami arra sarkall, hogy kitarts és nem egyenlő azzal az akaratossággal, amikor semmi sem számít és másokon átgázolva viszünk végre dolgokat.
Akárcsak az ERŐ, ami egy belső energia, visz a céljaink felé, de nem egyenlő az erőszakossággal.
Az ÖNISMERET: Hajlandó vagyok megismerni magamat és kifejleszteni a testtudatomat! Elfogadni azokat a tulajdonságaimat, amik jelenleg adottak, és ezeket tudatosan hasznosítva kihozni magamból a számomra lehető legjobbat. Az önismeret során a legnehezebb gondot az okozza, ha a belsőnkben, vagy a külsőnkben “rossz” tulajdonságot, adottságot fedezünk fel. Én azt gondolom, hogy “rossz” tulajdonság, rossz adottság önmagában nincs, rossz az amit rosszra használunk. Rossz az, amit saját magunk vagy mások megkárosítására használunk. A testünkkel kapcsolatban például, hogy elhanyagoljuk és hagyjuk, hogy később problémát okozzon. Amennyiben a “rossz” tulajdonságainkat nem tudjuk megváltoztatni, de tudatosan figyelünk rá, és megfelelően kontrolláljuk, akkor nem fogunk vele sem magunknak sem másoknak kárt okozni.
És nem utolsó sorban az IDŐ: Csupa nagy betűvel! Légy TÜRELMES magadhoz! Adj időt magadnak! Adj időt, hogy a nagy akaratosságból lecsillapodj és legyen lehetőséged reálisan látni magadat! Adj időt, hogy kialakulhasson a testtudatod, oldódjon a lelkedben és a testedben az állandó feszültség! Adj időt a testednek, hogy ellazulhassanak a túlfeszülő izmok! Adj időt a lelkednek, hogy felkészüljön a változásokra!
Ha van akarat, kitartás és adsz időt magadnak, megszűnik a megfelelési kényszer és lehetőséget adsz a testednek arra, hogy az állandó feszültségből kiszakadva végre optimálisan tudjon működni. Ha ez sikerül, akkor hatványozottan jönnek majd az eredmények, és velük együtt nő a belső megelégedettség is.
Én a pilates módszer saját elgondolásaim szerint történő alkalmazásában találtam meg azt a lehetőséget, amelyben oktatóként teljesen komplex módon tudok a vendégekkel az óráimon foglalkozni. Nem csak magán, hanem az általam nagyon szeretett csoportos órák keretein belül is. Ennek hatására születnek évről-évre fantasztikus eredmények és egyéni sikerek. A test és a lélek összehangolásának köszönhetően fájdalmak, panaszok szűnnek meg és pozitív irányba változik az életszemlélet is.

Horváth Anita

Stúdió Vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close