Egy Pilates Oktató Tanfolyam margójára

A HArmónia Pilates Oktató Tanfolyam a covid hatására átalakult.

A covid előtti 4 napos képzés online elmélet mellett 3 nap gyakorlati napos pilates képzéssé változott.

Az alapjául szolgáló TestalkatElemzés szintén online formában érhető el. Igénytől függően 1 napos ingyenes workshoppal.

Ez a cikk a covid előtti tanfolyamról íródott.

Rendkívül büszke vagyok a résztvevőkre!
Az oktatókra, csoportos és személyi edzőkre, akik eljöttek, hogy elsajátítsák az én szemszögemből létrehozott TestalkatElemzés és a Pilates módszer ötvözetét, hogy a megszerzett tudást a továbbiakban saját meglátásuk szerint építsék be szakmai munkájukba. Belátásuk szerint alkalmazzák személyi edzésben vagy csoportos, nem csak és kizárólag pilates óra tartásában.
Büszke vagyok azokra a résztvevőkre, akik azért jöttek, hogy megismerjék a módszert, és segítségével megelőzhessék párjuk, szüleik, gyermekeik kialakulóban lévő mozgásszervi és egyéb, a módszer alapján kiszűrhető problémáit! Ennek eredményeként már az első napokban az egyik férfi családtagnál kialakulóban lévő köldök feletti sérv realizálása történt meg, ami csak egy a sok mozgásszervi, gerinc és egyéb probléma közül, amit a tanfolyam alapján észrevehetünk.
Amellett, hogy rendkívül jó társaságban töltöttem el ezt az öt napot, boldoggá tesz, hogy sikerült átadnom a résztvevőknek azt a szemléletet, amiért a HArmónia Pilatest létrehoztam. Valamint, hogy a civil érdeklődők a tanfolyam után pár hónappal úgy döntöttek, hogy hivatásul választják az oktatást és beiratkoztak edzőképzésre!Ennél szebb visszaigazolást nem is kaphattam volna tőlük.

Bár a pilates módszer alkalmas táncosok edzésére, rehabilitácóra, speciális órák tartására, a funkcionális vagy személyi edzésben is kiválóan alkalmazható technika, ezért az általam tartott Pilates Tanfolyam témája nem a lábemelgetés, a spicc és az angol spárga körül forgott.

A több mint 200 gyakorlatot kielemezve:

  • közérthető módon megfogalmazott biomechanikát, funkcionális anatómiát tanultunk.
  • “Rendszer elméletet” valamint
  • a mélyen fekvő core izmok neuro-musculáris kontrolljának bekapcsolását és ezzel összefüggésben a felületes core izmok aktiválását sajátították el a résztvevők.
  • Tisztába tettünk fogalmakat, és a gyakorlatban is megtanultuk és megtapasztaltuk, hogy mit jelent és miért annyira fontos neutrális medence és gerinc mellett végrehajtani a gyakorlatokat.
  • Átbeszéltük a teljesen elhanyagolt légzés mintákat, amik főleg edzés közben, nagy súlyok mozgatásánál és emelésénél okozhatnak komoly problémákat.

Ennek kapcsán pl, hogy mi történik akkor, ha immobil a bordakosár, és a mélyen fekvő core izomzat ideg-izom kapcsolata nem megfelelő, ezáltal hiányos az ingerátvitel, elégtelen a core stabilitás, ennek eredményeként pedig a felsőtestre ható nehéz súlyos gyakorlatokat folyamatosan kifelé feszített hasizommal végezzük: sokszor egyenes következmény a szétnyílt hasizom és ebből fakadóan a köldök fölötti sérv.

Mivel a pilates a köztudatba méltatlanul könnyű női tornaként épült be, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a pilates egy módszer, amellyel bármilyen gyakorlatot végre lehet hajtani. Szemléletének alapja kellene hogy legyen minden core stabilizálással járó gyakorlatnak, bármilyen csoportos órán a konditermekben a személyi edzésben is. Mert nemcsak az

  • edzés hatékonyságát javítja, hanem segítségével a
  • mozgásmintákat és az izomegyensúly felborulását is hatékonyabban lehet szűrni és korrigálni.

A funkcionális stabilitás fő területére a power house-ra, vagyis a medence és a köldök mögötti ágyéki gerincszakasz területére koncentrál. Aminek kulcsfontosságú szerepe van a törzs funkcionális stabilitásában, a mélyenfekvő core izmok ideg-izom kapcsolatának kialakításában, ezáltal a felületes core izmok aktivizálásában, az ingerátvitelben.

  • Összekapcsolja és összehangolja a mélyen fekvő core izmok, a felületes core izmok és a végtagok munkáját, ami meggyőződésem szerint a sikeres rehabilitáció kulcs fontosságú része. Pilates módszerrel az izomfűző, a mély core izomzat aktivizálását az alapoktól lehet kezdeni. (diaphragma pelvis, m. transversus abdominis, multifidus, diaphragma által határolt terület)
  • A testet egységes egész rendszerként kezeli, a módszer alapelvének alkalmazásához pedig nem kell pilates órát tartani, be lehet építeni más edzésformába is. Ez mindig az oktató szabad elgondolásától függ, és rendkívül sok jó dolog származhat belőle!

A képzés elméleti része átalakult, ezentúl online formában otthonodban a szükséges idő ráfordításával videó segédlettel tanulhatod meg a pilates elméleti anyagát.

A gyakorlati képzés 3 napja alatt az online elmélet miatt több időnk jut a gyakorlatok elemezésére, a pontos végrehajtásra és a kontakt megtanulására. A képzés leírását és a következő tanfolyam időpontját itt találod: https://harmoniapilates.hu/pilates-tanfolyam/

A két képzés együtt komplex: TestalkatElemzés+Pilates Oktató

A Testalkat Elemzés is átalakult. Az 1 napos képzés helyett sokkal szemléletesebb online képzésen vehettek részt, ahol 14 gyakorlati videó és ábra teljeskörű magyarázatával sokkal szemléletesebb anyagot sajátíthattok el. A videókat visszanézhetitek, a teljes elméletet 62 oldalas PDF formátumban tölthetitek le.

Edzőknek/Oktatóknak/Tanároknak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close