Szétnyílt hasizom és Pilates

A hasizom szétnyílása a terhesség természetes velejárója. Problémát akkor okoz, ha a szülés után sokáig ebben a szétnyílt állapotban marad. A terhesség alatt az egyenes hasizom két oldala eltávolodik egymástól, a közöttük lévő kötőszövet megnyúlik.
A meggyengült izomzat több szempontból sem tudja ellátni a funkcióját.
Nem tudja megtartani a belső szervek súlyát, ezáltal megmaradt pocak nem csak zsírszövet, hanem a gyenge hasfal következménye is.
A két hasizom között extrém módon megnyúlt és elvékonyodott kötőszövet az emelések, fizikai terhelés során kiszakadhat, és köldöksérvet okozhat.
A hasizomnak az egyik fő funkciója, hogy megtámassza a törzset. Elöl nincsenek csontok, ezért ha a támasztó funkciót nem tudja megfelelően ellátni, még nagyobb terhelés jut a deréktáji gerincszakaszra, tartáshibát, derékfájást, egyéb problémákat okozva.
Mi a megoldás?
A megfelelő tréning. A hasizmok kapcsolatban vannak a medence mélyizmaival, a záróizmokkal, ezért a speciális módszerrel végrehajtott gyakorlatok (pilates módszer, amely más divatos elnevezésű tanfolyamoknak is az alapja) komplexen kezelik ezt a területet. Nemcsak a hasizom regenerálásában segítenek, hanem a terhesség és a szülés során meggyengült más kulcsfontosságú izmokat is erősítik. Segítenek az eltávolodott csípő csontok, a meggyengült záróizmok, az egész medence regenerációjában. Magánóráimon ezt a módszert tanítom meg, és személyre szabottan nézem meg, hogy a szülés után milyen egyéb panaszok merülnek még fel. Ezeket átbeszéljük, és ez alapján otthon is végezhető egyéni gyakorlatsort állítok össze. Természetesen a csoportos órákat rendszeresen látogatva is lehetőséged van arra, hogy ezzel a módszerrel tartsd karban magadat. A Stúdióban különösen a Pilates Balance elnevezésű órát ajánlom figyelmedbe.
A téma kapcsán azt gondolom, hogy nagyon fontos szót ejteni még a következőkről:
A terhesség után az izmok, a kötőszövet regenerálódásában rendkívül sokat segítenek a speciális gyakorlatok. A genetika, az izmok és a kötőszövet rugalmassága, esetleges gyengesége szintén meghatározó. A médiában gyakran példaként mutatnak olyan hölgyeket, akik pár hónappal szülés után már tökéletes lapos, feszes hassal tudnak megjelenni. Ezzel frusztrálják az átlagos kismamákat. Edzői munkám során én is találkoztam ilyen szerencsés hölgyekkel, akik a genetikájuknak köszönhetik a gyors regenerálódást, de ez a vendégeim igen csekély százaléka volt. Ezért úgy gondolom, a legfontosabb, hogy amint lehet kezdjük el a hasizom regenerációját és ne frusztráljuk magunkat azért, mert nem kockás hassal hagyjuk el a szülőszobát, hiszen ez teljesen természetes dolog.

A speciális technikájú hasizomgyakorlatok sok anyukának segítettek már abban, hogy elkerüljék a helyreállító hasplasztikai műtétet. Régebben ilyen jellegű gyakorlatok és stúdiók – mint például a HArmónia Pilates Stúdió – ahova rendszeresen lehet járni csoportos és magán órára is nem voltak.
Ha pedig a hölgyek azon kevés táborába tartozol (ahova én is), akik az átlagosnál lazább kötőszövettel rendelkeznek és a szülések nem húzódott össze két ujjnyinál jobban a hasizmuk. Megmaradt a kötényhas, ezért a fenti kockázatokkal fokozottabban számolhatnak. Kétségbeesés helyett élhetnek a helyreállító műtéttel, amivel én is éltem sok évvel ezelőtt (és utánam az anyukám is élt).  Ami ilyen esetben visszaállítja az eredeti állapotot, és ezzel az önbecsülést is egy olyan dologgal szemben, amiről nem tehetsz. Bár mint minden műtétnek ennek is vannak kockázatai, és nem történik csoda (a heget nem lehet eltüntetni, nem jelenti azt, hogy hanyagolni lehet a tornát és hízni is szabad) én a mai napig nem bántam meg. Hiszen olyan frusztrációkat, szégyen érzetet oldott fel bennem, ami miatt sohasem lett volna belőlem edző.

A Stúdióban Pilates Balance néven találod meg a hasizmokat és mélyizmokat speciális technikával megdolgoztató, ezáltal a derék fájás megszűntetésére és a lapos hasfal mellet a medence regenerációjára koncentráló órát.

Várunk szeretettel!

Horváth Anita

Stúdió Vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close