Tények és tévhitek a Pilates módszerrel kapcsolatban IV.

4. tévhit: a Pilates könnyű női torna

Sokszor olvasok a pilatesről olyat, hogy “pilates torna” “könnyű női torna” , vagy találkozom azzal az elgondolással, hogy a pilatesen “balettáncosokat képeznek”.
Szeretném leszögezni, hogy a Pilates nem csak egy torna, vagy egy óratípus. A Pilates egy módszer, egy technika, amelynek segítségével bármilyen gyakorlatot végre lehet hajtani.
Pilatesről: Pilates férfi volt és egy olyan módszeren dolgozott, aminek segítségével úgy edzheti meg a testét, hogy közben ez megoldást jelentsen asztmájára, és egyéb egészségügyi problémáira. Az I. Világháború alatt hadifogolyként a társain kísérletezte ki módszerét. A Mester tökéletes példája annak, hogyan lehet a legrosszabb helyzetből a legjobbat kihozni.
Módszere olyan sikeres lett, hogy a Hamburgi Rendőrséget is képezte, de mivel a II. Világháborúban már nem szándékozott kiképzőként részt venni, Amerikába költözött. Ott sportolókon, táncosokon fejlesztette tovább módszerét, ezért is kötik sokan össze a Pilatest a balettáncos képzővel. Tehcnikája valóban alkalmas akár táncosok, sportolók vagy éppen katonák képzésére. A különbséget a gyakorlatok összeállítása és nem a módszer jelenti.
Az óra célját figyelembe véve stretchingtől kezdve a funkcionális edzésig bármilyen tréninget lehet vele tartani, itt a technikán van a hangsúly. Ezért is alakult ki a klasszikus mellett számtalan pilates irányzat, amely különböző irányba továbbfejlesztette Joseph. H Pilates alap módszerét.
Az évek során én is az alapokon nyugvó, de a testtudat fejlesztését, a hosszútávú egészségmegőrzést fokozottabban tudatosító oktatási módszert fejlesztettem ki. Mellyel az a célom, hogy minél több ember kezébe adjam saját egészségének kulcsát. Ezt tartalmazza a készülő Pilates Oktatói Képzésem anyaga.
A Pilates módszer leegyszerűsített lényege:
– helyes testtartás, a medence semleges helyzetének és a gerinc egésszéges görbületeinek (neutrális medence és gerinc) megtartása mellett végzett gyakorlatok (a legoptimálisabb terhelés)
– ha a helyes testtartás megvalósul a gyakorlat alatt, akkor minden gyakorlatot nevezhetünk “gerinctornának” is, hiszen az izmokat és az izületeket optimális terhelés éri, a túl feszesek megnyúlnak, a gyengék megerősödnek,az izomegyensúly helyreáll
– a helyes tartás alapja a “power house” a medence stabilitása, azaz fokozott haskontroll és farizom kontroll
– légzés: amely hozzájárul az izommunka hatékonyságához, a test és a lélek egyensúlyához.
Pilates a nyugati civilizáció hatásainak és az európai ember izomzatának, testfelépítésének maximális figyelembevételével alkotta meg módszerét.
Én kétségtelenül a módszer szerelmese lettem, annyira hatékonyan formál és erősít. Rugalmasan és erősen tartja a testet, ezzel fiatalít és hozzásegít bármilyen korban a minőségi élethez. Redkívül pozitív változásokat okoz a vendégkörömben és bennem is, mind testileg, mind lelkileg. Különböző irányzatai rendkívül hatásosak a sportrehabilitációban és az erőnlét továbbfejlesztésében.
Rehabilitációs trénerként nemrég szerzett sportsérülésemet is úgy kezelem, hogy a kinezio tape és fascia lazítás mellett az általam tartott pilates órákon tudatosan, a nekem megfelelő nehézségi szinten csinálom a szükséges gyakorlatokat.
A pilates egy olyan teljesítmény fokozó módszer, amellyel együtt kezedbe veheted a saját egészségedet!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close