Tények és tévhitek a pilates módszerrel kapcsolatban III/I.

III/I. “Pörgős típus vagyok, nem tudok lelassulni”

3. Tévhit: a Pilates módszerrel tartott órák rendkívül lassúak, ezért a pörgős típusú vendégeknek kifejezetten unalmasak

Valóságban ezt a kérdéskört két szemszögből közelíteném meg, nézzük meg elsőként a lélek oldaláról, hiszen a Pilates nem véletlenül tartozik a Body and Mind órák táborába. Önismeretre és testtudatra tanít, ami előszobája lehet egy változásnak, és előfordul, hogy erre valaki nem áll készen. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz egy ilyen jellegű órán folyamatosan csak magadra figyelni, mert túl lassú, mert túl unalmas, mert nincs motiváció és még sorolhatnám a kifogásokat. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért pörögsz annyira a hétköznapokban? Miért zsúfolod tele a napjaidat? Milyen belső probléma elől menekülsz azzal, hogy állandóan pörögsz? Miért osztod be úgy a napirendedet hogy ne tudj eltölteni saját magaddal még egy órát sem? (Ha felháborodsz magadban ezeken a kérdéseken, akkor lehet, hogy érdemes foglalkoznod a dologgal. Természetesen van olyan élethelyzet, amikor nincs más választás, illetve pontosan tudod, hogy miért nem akarsz magadra időt fordítani, de aktuálisan ez van.) Ugyanis ezeken az órákon csak magadra kell figyelned, és persze jöhetnek felfedezések, olyanok is, amiket nem szívesen látsz, akár a tükörben, akár önmagadban. De, ha elkezded az ilyen típusú órákat, látogatni és lassan hozzászoktatod magadat a saját látványodhoz, lehet, hogy eleinte nem fog tetszeni, de el fogsz jutni oda, hogy elfogadod magadat. Aztán a változások láttán felfedezed, hogy a tested és a lelked feletti kontroll a te kezedben van, ez a kulcs ahhoz, hogy újra megszeresd önmagadat. Ha akarod változtatsz azon, amin szeretnél, ha akarod nem, de ami fontosabb, hogy egy idő után nem akarsz majd tovább menekülni és lesz a napnak egy olyan órája, amit csak magadra és az egészségedre szánsz.
Egykor én is a menekülők táborába tartoztam, leginkább a zajos pörgős órákba menekültem, amiket a mai napig szeretek. Oktatóként tartom is őket, helyük van az életemben. Aztán lehetőséget kaptam az élettől arra, hogy úgy lássam magamat, ahogyan előtte még soha, és változtassak azon, ami nem tetszik és elinduljak egy úton, amit előtte elképzelni sem tudtam. Ezzel számomra egy új, alapjaiban más élet kezdődött el, a nehézségek ellenére is harmóniában önmagammal. Persze az út, a cél és a hit mindenkinél más, de hogy magunkon kell dolgozni, az biztos. A fizikai testünk legyőzése, változtatása pedig lehet egy nagyon jó kezdet ezen az úton.

Hozzászólás