Tények és tévhitek a pilates módszerrel kapcsolatban I.

I. „Azt hittem ez csak gerinctorna!”

1. Tévhit, hogy az ilyen órákon csak a gerincünket (hátunkat) tornáztatjuk, magyarán a kényes testtájak, has, láb, farizom, karok kimaradnak a buliból, ezért, aki ezeket is szeretné formálni, annak a “csak gerinctorna” semmire sem jó.
Valóság: testünk izmai nem az esztétikum miatt alakultak ki, hanem azért, hogy a csontrendszerünket, gerincünket stabilizálják és mozgassák. A gerinctorna célja a test komplex erősítése és mobilizálása, különös tekintettel a törzs stabilizálására. Magyarán minden izomcsoportot meg kell dolgoztatni ahhoz, hogy a test izmai egyensúlyban legyenek, hiszen megvan a maguk funkciója, ezért nem maradnak ki azok sem, amiket esztétikailag fontosnak tartunk.
Ezért a gerinctornán, különösen a Pilates módszerrel végzett óráimon a nagyobb izomcsoportok és a mélyizmok egyaránt átmozgatásra kerülnek.
A Pilates módszer célja az izomegyensúly helyreállítása, a gyenge vagy gátlás alatt lévő izmok (tipikusan farizmok,pl lapos popsi, x láb) megedzése és visszakapcsolása a rendszerbe, valamint a túlműködők és ezzel általában fájdalmat is okozók újból rugalmassá tétele. A gyakorlatok szigorúan neutrális gerinc (egészséges görbületek) és medence megtartásával történő végrehajtása. Ezért a helyesen alkalmazott pilates módszer maga a gerinctorna.
Szóval a „csak gerinctornából”, amikor általában a mobilizáló gyakorlatokra gondolnak, nem maradhatnak ki a különböző nehézségi szinten végzett globális izmokat is átmozgató gyakorlatok. Megedzésre kerül nőknél a HAS-LÁB-POPSI, férfiaknál pedig a KAR-MELL-HAS izomzata, sőt a testünkön egyébként megtalálható többi izom is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close